Cseszneki vár

Képek forrásai: Amberger Dániel és Mayer Jácint

     A cseszneki térség szimbóluma kétséget kizáróan a község feletti sziklaormon található vár. Az erődítmény a XIII. században épült, egyik fénykorát a lovagkorban élte, amikor nyüzsgő középkori élet zajlott a falakon belül a Garai főnemesi család idején.

     A másik kiemelkedő időszakát pedig az Esterházy család grófi ágához kötjük, akik a középkori várat barokk várkastéllyá bővítették. Az 1700-as évek közepére épült ki a legnagyobb terjedelmében a cseszneki vár. 1790-ben az Esterházyak a rédei és bakonyoszlopi kastélyaikba költöztek át és teljesen lemondtak a korábbi lakhelyükről. Számukra a vár a továbbiakban csak, mint uradalmi begyűjtőhely és raktározási célokat szolgáló épület volt. 1810-ben egy földrengés és 1820 körül egy tűzvész is jelentősen megrongálta – ekkor lett romvárrá.

     Elhagyása miatt a feltárásai során sok értékes lelet nem került elő az omladéka alól. A legkülönlegesebb értékei a várból származó (Rédén fellelt) „Cseszneki oroszlánfej”, építési emléktába és a kapu-szemöldökkő, ezeken gótikus latin feliratok és címerek figyelhetők meg. A leleteket ma a Magyar Nemzeti Múzeum Zsigmond-termében őrzik.

     Az erődítmény – több, mint 750 év alatt – rengeteg személy tulajdonába került. Királyok, grófok és más fontos magyar történelmi személyek is birtokukba vették. De a várhoz fűződő tán legkiemelkedőbb személyek a Wathay és Esterházy család tagjai voltak.

     I. Ferdinánd Wathay Lőrincet a cseszneki vár várkapitányává választotta. Irányítása alatt a védművet vasakarattal irányította és sikeresen védte meg a török támadásoktól.

     Fia, Wathay Ferenc szintén legendás vitézi képességekkel volt felvértezve, ám reá mégsem a harci tehetsége miatt emlékezünk, hanem kiemelkedő költészete miatt.

     A XVI. században Balassi Bálint kortársaként szintén magyar nyelven írt verseket, leghíresebb alkotása a Wathay-kódex, amely egy énekeskönyv. A mű érdekessége, hogy a költő illusztrációkat is készített hozzá, amely alapos korképet ad nekünk a hódoltság időszakáról.

NYITVATARTÁS:

Aktuális:

Hétfő: ZÁRVA

Áprilistól szeptemberig:
Kedd – Vasárnap: 10:00 – 18:00

Március és Október:
Kedd – Vasárnap: 9:00 – 17:00

Novembertől Februárig:
Kedd – Vasárnap: 9:00 – 16:00

A jegypénztár a záróra előtt 30 perccel bezár! Utána már nem fogadunk vendégeket!

Figyelem! A vár ünnepnapokkor is nyitva szokott lenni! Látogatás előtt tájékozódjon a vár facebook oldalán vagy érdeklődjön az elérhetőségeknél!

BELÉPŐK:

Diák/nyugdíjas jegy: 500 Ft

Felnőtt: 700 Ft

Óvodás vagy fiatalabb gyermekek számára a belépés díjtalan!

Kíváncsi a vár történetére? Kérjen VÁRVEZETÉST! Érdeklődjön a megadott elérhetőségek valamelyikén, vagy foglaljon időpontot ITT!

Ajánlott megközelítések:

  • A Várhegy köz felől a főbejárat irányából.

Tippek:

  • A várba való bejutás KIZÁRÓLAG a várkapun keresztül lehetséges!
  • A várhoz autóval csak külön engedéllyel lehet felhajtani!
  • A várfalakra felmászni TILOS és ÉLETVESZÉLYES!
  • Kutyabarát vár! Póráz használata KÖTELEZŐ!
  • FIGYELEM! Nem minden esetben tudunk azonnali várvezetést biztosítani! Mielőtt igényelné a szolgáltatást, mindenféleképpen egyeztessen a telefonon vagy e-mail-en keresztül a várkapitánnyal!
  • Érdemes távcsövet hozni a panoráma részleteinek a felfedezése végett.
  • A „Wathay-őrtorony” melletti sziklacsúcs („Szerelmesek sziklája”) ideális kilátópont.